workshop

Bike Repair Workshop for Grrrls! // Nők tanítanak nőket biciklit szerelni!

When: May 20th, Monday, Time: 3 pm

Where: KLIT or Klauzal ter, FB event

The Radical Queer Affinity Collective and allies invite for a basic bicycle repair workshop. Bring your bike and learn/share some practical and useful skills! Don’t ditch it, stitch it! Don’t end it, mend it!

We will show you basics in bicycle maintenance:393138_10151888896974196_504102494_n

★ changing and patching the inner tube

★ centering wheels

★ fixing and regulating breaks

★ gears maintenance

★ cleaning and lubricating

★ changing and fixing chains

★ bike settings

We provide tools, but also encourage you to bring some of yours, so that more people can work at the same time.

The workshop is mainly addressed to women, trans*, girls and anyone who identifies as such, because we want to challenge the dominant social norms that give women and girls less chances to acquire practical technical skills. Inspired by many feminist and queer “bike kitchen” projects, we want to learn how to fix bikes together in a safe environment without “handymen experts” ready to do everything for us. Nevertheless, we also invite folks who do not identify as women.

We are velo-freaks and would like you to become one too! Riding a bicycle is not only lots of fun, but also a radical action that positively affects you and your environment. Repairing and reusing things is our other passion and as part of the DIY culture we believe it makes you an independent and empowered user of technology, not its slave. It’s also a creative and fun action. Come and join us!

_____________________________________________________________________________

Mikor? Május 20. (hétfő), 15 órától

Hol? KLIT/Klauzal ter, FB event

Gyere el a Radical Queer Affinity Collective (RQAC) és társai által szervezett workshopra, hozd a bringád, és tanuld meg velünk bicikli szerelés alapvető, hasznos fogásait! Fél éve leeresztett kerékkel áll a sufniban? Több ezret kér a bringaszervíz? Rossz érzés megint zaklatni egy bringás barátot, hogy javítsa meg? Tarts velünk, és csináld meg magad, gyorsan és egyszerűen!

Hasznos dolgok, amiket most elsajátíthatsz:

★ gumi belső foltozása, cseréje

★ kerék centírozás (nyolcas és tojás eltávolítása)

★ fékek beállítása

★ sebességváltó karbÉantartása

★ tisztítás és olajozás

★ lánc cseréje, javítása

★ megfelelő ülésmagasság beállítása

Lesznek nálunk szerszámok, de ha van sajátod, hozd el azt is!

Ez a workshop főleg nőknek, transz* embereknek és lányoknak szól, bárkinkek, aki ezen csoportokba tartozónak érzi magát, mivel szeretnénk szembe menni azon uralkodó társadalmi normákkal, melyek kevesebb esélyt adnak a nőknek és lányoknak, hogy gyakorlati technikai tudásra tegyenek szert. Számos feminista és queer „bringakonyha” projekt példája lebeg a szemünk előtt. Szeretnénk egy biztonságos környezetben, egymást segítve megtanulni, hogyan javítsuk meg a saját biciklinket, anélkül, hogy egy férfi szaki ugrálna körülöttünk, aki kész mindent megcsinálni helyettünk. Ugyanakkor olyan résztvevőket is várunk, akik nem tartják magukat nőnek.

Mi imádjuk a bringákat, és szeretnénk a lelkesedésünket neked is átadni! Biciklizni nem csak szórakoztató, hanem egy olyan forradalmi tevékenység, ami jó hatással van rád és környezetedre. A tárgyak megjavítását és újra felhasználását szintén nagyszerű dolognak tartjuk, ami a „csináld magad” elvével összhangban, a technológia szolgája helyett önálló és cselekvőképes felhasználójává tesz. Ráadásul kiváló szórakozás, és kreativitásra is lehetőséget ad. Gyere és tarts velünk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s